Interviu Alex Valah - OK! Magazine - Intense Fitness
Interviu Alex Valah – OK! Magazine

Interviu Alex Valah – OK! Magazine

Am avut plăcerea să vorbim cu Alex Valah şi să ne inspire cu energia şi pasiunea pe care o are în tot ceea ce face. Experienţa lui Alex ca antrenor şi sportiv este una vastă, el fiind fost atlet de performanţă, având 13 titluri de campion naţional şi internaţional. Deţine titlul de cel mai tânăr Master Trainer din România, obţinându-şi această calificare la doar 23 de ani şi a dezvoltat nenumărate proiecte sportive care au schimbat viaţa a câteva mii de  oameni.

Cine este Alex Valah şi cum şi-a descoperit pasiunea pentru sport?

Alex Valah: Sunt o persoană care şi-a petrecut 3 sferturi din viaţă pe stadion şi în sălile de antrenament. Timp de 14 ani, am fost sportiv de performanţă:  atletism de înalta performanţă, 13 titluri de campion national şi internaţional, însă am fost nevoit, în urmă unei accidentări să renunţ la sportul de performanţă şi am ales o nouă cale în industria sportului, aceea de a trainui şi a motiva nenumărate persoane care doresc să intre în această lume.

Cum nu am putut stă departe de lumea sportului, de această dată, din postura de antrenor de fitness, mi-am dedicat toată pasiunea, experienţa, energia şi talentul în slujba oamenilor care adoră mişcarea şi care vor să înveţe cum să trăiască sănătos de la specialişţi şi profesionişţi din domeniu.

Cum decurge o zi din viaţa ta?

Cum persoanele foarte active au nevoie de zile mai lungi, mă trezesc zilnic la ora 5.50, îmi gătesc un mic dejun rapid, şi la ora 7 cel târziu sunt în sala de antrenament, acolo unde mă aşteaptă primul client. Îmi închei activitatea la ora 19.00, timp în care antrenez, scriu programe de antrenament, rezolv problemele antreprenoriale, mănânc, merg la întâlniri de bussines. După ora 19.00 întru în schimbul 2 unde mă aşteaptă soţia şi fetiţa mea acasă. Adorm pe la ora 23.00 cam în fiecare noapte.

Care este rolul unui antrenor personal?

Aici cred că putem vorbi câteva zile, pentru că este o ramură atât de amplă, dar voi încerca să fac un rezumat ce te va ajuta să ştii să alegi un antrenor bun pentru tine şi pentru obiectivele tale. Antrenorul personal este persoana ce trebuie să te ajute să îţi îmbunătăţeşţi forţa, rezistenţa şi coordonarea. În câteva cuvinte este persoana ce îţi îmbunătăţeşte condiţia fizică, ţînând cont de nivelul tău de pregătire şi de nevoile tale în atingerea obiectivelor, fără a-ţi pune în pericol starea de sănătate.

Trebuie să fie un bun psiholog, să ştie cum să îţi vorbească, să ştie ce te motivează şi să te facă să înţelegi de ce trebuie să parcurgi anumiţi paşi pentru a-ţi atinge obiectivele. Trebuie să aleagă cele mai eficiente exerciţii pentru tine şi să îţi creeze un program de antrenament special pentru obiectivul tău.

Care e cea mai mare realizare a ta de până acum?

Pe plan personal sunt foarte mândru de familia mea. Atât soţia, cât şi copilul meu mă fac să mă simt un om împlinit şi îmi dau forţă să merg mai departe şi să vreau mai mult de la mine.

Pe plan profesional, pot spune că până la vârsta de 31 de ani am realizat destul de multe. Titlul de Master Trainer, cel mai înalt grad în Fitness este o certificare pe care am obţinut-o la vârsta de 23 de ani. Asta înseamnă că sunt formator de antrenori ca şi meserie de bază. Mă pot mândri cu formarea a peste 2.000 de antrenori de fitness. Sunt unul din cei mai vechi şi mai bine cotaţi în acest domeniu.

O altă realizare este proiectul XBody Studio – am deschis şi am condus cu succes 3 studiouri de antrenament EMS şi personal training în Bucureşti, având o medie de aproape 1.000 de clienţi anual.

Iar proiectul Intense Fitness, cu o vechime de peste 5 ani, este cel mai amplu proiect personal ce atinge aproape toate ramurile wellnesului: antrenamente personale, antrenament de grup, antrenamente online, nutriţie şi dietetică, fitness campuri, coaching, psihologie în fitness. Cea mai de succes ramură a acestui proiect este programul INTENSE Body Change. După foarte multe studii şi ani întregi de experienţă pe care îi avem, am creat Intense Body Change, un program de fitness de grup care a ajuns la un echilibru perfect între nutriţie şi fitness. Programul este deja în 4 oraşe, Bucureşţi, Cluj, Braşov şi Constanţa. Am alcătuit o echipa experimentată formată din 8 antrenori, 4 nutriţionişţi şi o echipa de Marketing Management personală.

Iar o ultima realizare şi nu cea din urmă, este cea de preparator fizic pentru sportivi de performanţă: sportivul cu cel mai mare impact este Benny – cel mai valoros Kick Boxer român, fiind locul 2 mondial în cea mai prestigioasă ligă, GLORY.

 

 

Care este programul tău de antrenament şi care sunt exerciţiile tale preferate?

Programul meu de antrenament este unul ciclic, şi trec prin mai multe faze:

1. Adaptare anatomică – pregătirea corpului timp de 4 – 6 săptămâni pentru următoarea faza, prin exerciţîi de baza menite să întărească atât sistemul muscular cât şi cel osos.

2. Creştere de masă musculară este cea de-a 2-a faza de antrenament şi poate ţine aproximativ 8 săptămâni.

3. Definire- este cea de-a 3-a faza de antrenament şi poate ţine maxim 6 săptămâni.

Consideri suplimentele necesare în dietă unei persoane care merge la sală sau este de ajuns alimentaţia?

În principal suplimentele sunt recomandate în momentul în care nu reuşeşţi să îţi iei din alimentaţie substanţele de care are nevoie corpul tău pentru a funcţiona corect şi pentru a te reface după uzura de zi cu zi. Nu sunt recomandate pentru a înlocui mesele, ci doar pentru a le completa în momentul în care nu reuşeşţi să mănânci cantitatea de proteină sau carbohidraţi de care are nevoie corpul tău pentru a funcţiona corect. Nu le-aş recomandă persoanelor ce nu ştiu să se alimenteze şi să se antreneze corect.

Ştiu că susţii o serie de clase care au un vibe aparte. Ce te motivează în viaţa profesională?

Fiind instructor internaţional, sunt prezent la cele mai mari evenimente din domeniul fitnessului, unde sunt invitat să prezint o parte din munca mea pentru a motiva şi alţi antrenori sau clienţi. Cred că cei mă urmăresc pe scenă simt că pun pasiune şi multă dragoste în ceea ce fac. Cred că asta mă face să dau tot ceea ce este mai bun din mine şi să explodez de energie. Cred că am calitatea de a împărtăşi această energie şi cu oamenii din faţa mea.

Cum arată alimentaţia ta?

Pot spune că am o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. În momentul în care am un obiectiv pe care vreau să îl ating, din punct de vedere fizic devin foarte strict, iar în viaţa de zi cu zi sunt un om normal, dar cu alegeri culinare sănătoase.

Cât de importante sunt orele de masă când facem sport?

Alimentaţia reprezintă benzina corpului tău. Este simplu. Degeaba ai un Ferrari, dacă nu are benzină. Stă la fel de bine că orice maşină. Faptul că îl hrăneşţi cum trebuie îţi va garanta un progres sigur şi rapid. Orele de masă trebuie respectate şi sunt extrem de importante. În general trebuie să mănânci o dată la 2 – 3 ore. Şi să ai ultima masă cu 4 ore înainte să te pui în pat. Faptul că mănânci regulat, îţi va oferi energia necesară de care are nevoie atât corpul, dar şi creierul pentru a funcţiona corect. Astfel seara când ajungi acasă nu o să mai simţi nevoia de a rupe uşa frigiderului.

Antrenament individual sau antrenament în grup? Ce recomanzi şi de ce?

Ambele sunt recomandate, important este de ce ai tu nevoie. Diferenţa între cele două este faptul că antrenamentul personal se lucrează 1 la 1 şi se pune accent doar pe nevoile tale, iar antrenamentul de grup  este pentru cei ce se motivează şi intră în concurenţă atât cu el cât şi cu colegii de grup.

Dar acum există şi Intense Body Change – antrenamentul personalizat de grup ce pune accent pe obiectivele fiecărui client. Este un proiect revoluţionar ce îmbină cu succes antrenamentul, dietA şi motivarea personală de a-ţi atinge obiectivele. Cu doar 2 antrenamente pe săptămâna timp de 6 săptămâni, acest program a schimbat viaţA în cei 5 ani, a peste 3.000 de persoane. Acest program face parte din proiectul meu Intense Fitness şi poate fi găsit în 4 oraşe din ţară: Bucureşţi, Cluj, Constanţa şi Braşov.

 

 

De unde îţi iei motivaţia?

Încă din copilărie visul meu a fost să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Asta m-a motivat să devin un bun sportiv, dar văd că se aplică şi în viaţa de zi cu zi. Sunt un om foarte muncitor şi vreau să las în urma mea ceva frumos. Aşa că voi continua să muncesc şi să progresez.

 Ce planuri de viitor ai?

Lucrez în acest moment la un proiect foarte amplu, dar încă nu va pot spune despre ce este vorba. Ceea ce vă pot spune este că va ajuta lumea fitnessului să evolueze!

 

Link articol in OK! Magazine – https://okmagazine.ro/interviu-alex-valah-fost-concurent-ninja-warrior-sotia-si-copilul-ma-fac-sa-ma-simt-un-om-implinit/a18999251